Hellebrekers Technieken official sponsor van Solar Boat Twente

Met bijna 50 km/uur over het water zweven in een boot… die volledig wordt aangedreven door zonne-energie. Het kan! Solar Boat Twente, een team studenten van de Universiteit Twente, zet zich een jaar lang in voor de realisatie van een hightech zonneboot. Het team wil met de zelf ontworpen en zelf gebouwde boot deelnemen aan races in binnen-en buitenland. Per 1 december 2018 is Hellebrekers Technieken voor het komende seizoen official sponsor van Solar Boat Twente. Hiermee ondersteunt het bedrijf de technische ontwikkeling van de motorboot van morgen. Afgelopen vrijdag vond het officiële tekenmoment plaats.

Open water, veel zon… deze condities lijken ideaal voor varen op zonne-energie. Toch valt er binnen de maritieme sector nog veel te winnen op het gebied van duurzaam varen. En dat is precies de drijfveer van het team van Solar Boat Twente. Het team telt 14 gedreven leden van verschillende technologische opleidingen, zoals Werktuigbouwkunde, Civiele Techniek en Technische Natuurkunde. Samen streven zij ernaar om de maritieme sector bewuster te maken van de mogelijkheden van zonne-energie voor vaarsnelheid en behendigheid in het water. Daarvoor zoeken zij de grenzen op van de bestaande techniek. Hoewel het huidige team beschikt over de zonneboot van een vorige editie van Solar Boat Twente, realiseren de studenten dit jaar een compleet nieuw vaartuig. De oude boot wordt gebruikt om te leren, om de techniek in de nieuwe boot te kunnen optimaliseren. Dit moet in 2019 resulteren in een podiumpositie bij de Solar Sport One competitie en de Monaco Solar Challenge.

Als official sponsor helpt Hellebrekers vooral met technische input voor de automatisering van de zonneboot. De studenten van Solar Boat Twente worden gekoppeld aan software engineers uit de business unit Industriële Automatisering van Hellebrekers. Ze zullen nauw samenwerken bij het ontwerpen en realiseren van een infrastructuur voor data acquisitie binnen de nieuwe boot. Vervolgens zal er worden gewerkt aan een interface die de bestuurder voorziet van de benodigde informatie uit de boot. “We zijn erg blij met deze ondersteuning,” aldus Thomas Schaap, Hoofd Draagvleugel Systeem bij Solar Boat Twente. Hij vervolgt: “we focussen dit jaar sterk op het bouwen van een betrouwbare boot. Daar levert de expertise van Hellebrekers een cruciale bijdrage aan.” Om de automatisering van de zonneboot naar een nog hoger niveau te tillen, zullen de engineers van Hellebrekers bovendien onderzoek doen naar de toepassing van Augmented Reality en Machine Learning. Thomas knikt, “Dat is echt gaaf! Daarmee helpt Hellebrekers ons meteen met een ander speerpunt binnen ons project – innovatie.”

Hellebrekers is net zo enthousiast over het sponsorschap. De verbintenis met Solar Boat Twente past zowel bij de visie als bij de dienstverlening van het bedrijf, dat behalve system integrator ook specialist is in proces- en gebouwinstallaties. Hellebrekers hecht veel waarde aan de talentontwikkeling van ambitieuze jonge technici. Daar investeert ze graag binnen én buiten het bedrijf in. “Met de steun die we Solar Boat Twente bieden doen we beide,” zegt Eddy Vlijm, directeur van Hellebrekers, trots. “We helpen de studenten van de Universiteit Twente bij het verwezenlijken van hun technische droom. Tegelijkertijd dagen we onze eigen engineers uit met spannende automatiseringsvraagstukken.” Daarnaast onderschrijft Hellebrekers met de sponsoring van Solar Boat Twente het belang van duurzame technologische ontwikkelingen. “Daar móéten we oog voor houden,” vindt Vlijm, “want in de toekomst zal de besturing, de aandrijving van installaties steeds vaker plaatsvinden via schone energiebronnen.”

Tot slot markeert de input van Hellebrekers Industriële Automatisering de veelzijdigheid van haar dienstverlening: technieken die normaliter door de engineers worden geïmplementeerd in productieprocessen van maakbedrijven kunnen ook binnen de maritieme sector worden ingezet. Vlijm voegt toe: “Vanuit onze andere business unit zijn wij een gerenommeerde naam als het gaat om waterbehandelingsinstallaties voor baden op superjachten. Het zou best eens interessant kunnen zijn om te kijken of de automatiseringswerkzaamheden voor Solar Boat Twente een aanvulling kunnen vormen op onze dienstverlening binnen de jachtenmarkt.”

Sinds de oprichting in 1971 is Hellebrekers Technieken uitgegroeid tot toonaangevend specialist in proces- en gebouwinstallaties. Als technisch dienstverlener kan Hellebrekers klanten ondersteunen van ontwerp tot en met realisatie, onderhoud en beheer van technische installaties. We bieden totaaloplossingen aan op het gebied van industriële automatisering, en water- en klimaatbehandeling.

Hellebrekers Technieken

Powered by partner of Solar Boat Twente

Scroll naar top