Introductie team draagvleugels

Wat onze boot zo bijzonder maakt is het actief gebruiken van draagvleugels. Door middel van de draagvleugels kan de romp uit het water worden gelift waardoor de boot als het ware ‘vliegt’ op het water. Thom, Jurriën en Florian zullen zich komend jaar bezig houden met het ontwerpen en bouwen van het draagvleugelsysteem. 

Door het gebruik van vleugels wordt ervoor gezorgd dat er minder waterweerstand is, waardoor er minder energie verloren gaat. De luchtweerstand is namelijk dusdanig klein in vergelijking met waterweerstand, dat het bijna verwaarloosbaar is. Daarom is het doel, om alle onderdelen die zich onder water bevinden zo klein en hydrodynamisch mogelijk te maken. Hierdoor kan er efficiënter gebruik worden gemaakt van de energie waardoor er makkelijker een hogere snelheid behaald wordt, wat natuurlijk wenselijk is tijdens het racen. 

Tijdens het ontwerpen van de draagvleugels wordt er gekeken naar de grootte, de hydrodynamica en de configuratie van de vleugels en hoe deze aangestuurd moeten worden. Om de romp uit het water te liften moeten de vleugels zo worden aangestuurd dat ze in de juiste hoek komen te staan waardoor de boot omhoog komt. Er moet namelijk op gelet worden dat de vleugels niet in een te grote hoek komen te staan omdat dit zal leiden tot meer weerstand.

Om er voor te zorgen dat de boot stabiel kan vliegen, moeten we precies weten hoe de boot ligt ten opzichte van het water. Om deze afstand te meten, wordt gebruik gemaakt van sensoren. Door deze afstand te meten kan er aan de hand van een controlesysteem worden bepaald of de vleugels meer of minder gedraaid moeten worden om zo stabiel op de juiste hoogte te komen en te blijven. 

Na het ontwerpen van de vleugels kunnen deze geproduceerd worden. Er zal worden gezocht naar de juiste productiemethodes en producenten om de draagvleugels te realiseren. 

Om ervoor te zorgen dat de boot voldoende snelheid kan behalen om daadwerkelijk te kunnen vliegen, moet er iets zijn wat de boot voortstuwt. Hier houdt team aandrijving zich mee bezig. Zij zijn het volgende subteam die we aan jullie voor zullen stellen.

Van links naar rechts:Florian Ventur, Jurriën Bos, Thom Goesten
Scroll naar top