Introductie Software

De software in de boot zorgt ervoor dat alle verschillende onderdelen die we binnenkrijgen uiteindelijk met elkaar kunnen samenwerken en dat deze ook vanuit de cockpit aangestuurd kunnen worden. Sem zal zich dit jaar bezig houden met de interne en externe communicatie van de boot, en hij zal tegelijkertijd ook helpen bij het implementeren van het regelsysteem. Daarnaast zal hij ook nog enkele elektrotechnische taken op zich nemen. 

Normaal gesproken werken alle verschillende onderdelen die we gebruiken in de boot niet samen, omdat ze hier niet voor ontworpen zijn. Door een intern communicatiesysteem te ontwerpen is het mogelijk om al deze verschillende onderdelen wel met elkaar te laten samenwerken. Dit zorgt ervoor dat de boot intern data kan uitwisselen en onderdelen kan aansturen. Hierdoor zal de boot kunnen varen en vliegen. 

Naast interne communicatie is er ook externe communicatie nodig, een telemetriesysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat alle data uit de boot wordt verzameld, en verstuurd wordt naar de kant. Aan de kant kan deze data worden gebruikt om ervoor te zorgen dat we veilig, efficiënt en tactisch kunnen varen. 

Een groot deel van de efficiëntie halen we uit het vleugelen. Het regelsysteem moet er softwarematig en elektronisch voor zorgen dat we ten alle tijden kunnen blijven vliegen, ook onder de invloed van externe factoren zoals wind en golven. Sem zal met team draagvleugels samenwerken, aangezien dit regelsysteem in de software geïmplementeerd zal worden.  

Aangezien de software en elektronica in de boot nauw verbonden zijn, zal Sem ook een aantal elektrotechnische taken op zich nemen. Hij zal zich voornamelijk bezig houden met de interface van het scherm in de cockpit, de fysieke communicatielijnen in de boot en ook met de stroomvoorziening van de zonnepanelen naar de accu. 

Momenteel houdt Sem zich voornamelijk bezig met de interne communicatie in de boot, deze communicatie is cruciaal, zonder zal de boot niet varen. Op den duur zal hij meer gaan helpen met het regelsysteem. Zodra de boot klaar is om te varen en we gaan testen, zal hij veel langs de kant te vinden zijn omdat hij dan druk bezig is met de data acquisitie en dataverwerking. 

De software zorgt er dus voor dat alle onderdelen in de boot met elkaar kunnen samenwerken en dat we alle data aan de kant kunnen verwerken. Een cruciaal aspect dus ook als het gaat om de andere onderdelen te laten werken en de testtijd zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Meer weten over de andere onderdelen en de subteams die hieraan werken? Lees hierover meer in de introducties van team draagvleugel, aandrijving en romp.

Sem Geerts
Scroll naar top