Introductie team aandrijving

Team aandrijving is erg belangrijk als het gaat om het varen met de boot. Dit sub team zorgt ervoor dat de boot meer kan doen dan alleen drijven op het water. Zij zorgen er namelijk voor dat de motor vanuit de cockpit aangestuurd kan worden, waardoor de boot kan varen. Yaela, Marjolijn en Arjen zullen dit jaar hiervoor verantwoordelijk zijn.

Ook dit jaar zal de motor zich weer onder de boot bevinden in een aluminium behuizing, ook wel een nacelle genoemd. Door de motor hier te plaatsen kan de motor gekoeld worden door middel van het water waardoor de motor niet oververhit kan raken. De motor en de schroef zitten in dit ontwerp ook dicht bij elkaar waardoor er een directe overbrenging is van de motor naar de schroef. Dit betekent dat er geen tandwielen nodig zijn om de energie over te brengen waardoor er ook minder energie verloren gaat.  

Team aandrijving zal zich bezig houden met het ontwerpen van de motor, de nacelle, de strut, en hoe de motor aangestuurd kan worden. Bij het ontwerpen van de motor moet er aan gedacht worden aan het vermogen dat de motor moet hebben, zodat we zowel de sprint als de duurrace kunnen varen.  De nacelle en de strut moeten zo hydrodynamisch mogelijk gemaakt worden zodat er zo min mogelijk weerstand is. Daarnaast moeten ze ook zo ontworpen worden dat er makkelijk onderdelen vervangen of gerepareerd kunnen worden. Een onderdeel dat zeker niet vergeten mag worden is de schroef. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de zonne-energie wordt omgezet naar een voorwaartse kracht.

Op het moment worden de details uitgewerkt en de uiteindelijke parameters vastgesteld. Zodra dit gedaan is kunnen de onderdelen geproduceerd worden. Het is belangrijk dat de onderdelen op tijd besteld worden omdat het produceren soms best lang kan duren. Hierdoor hopen we de onderdelen op tijd binnen hebben,  zodat we alles tijdig in elkaar kunnen zetten. Vervolgens kunnen we tijdig beginnen met testen. 

De aandrijving, draagvleugels, en het gebruik hiervan, gebeurt niet zomaar. Het element dat er voor zorgt dat het allemaal samenwerkt, is de software. Binnen ons team is er een persoon die zich met de software in de gehele boot zal bezig houden. De volgende keer zullen we hier meer over vertellen!

Van links naar rechts: Arjen Hooghiemster, Yaela Amsing, Marjolijn van Schagen
Scroll naar top