Interview team aandrijving

Team aandrijving is het hele jaar al bezig met het ontwerpen en produceren van, verrassing, de aandrijving. Zij zorgen er dus voor dat onze boot vooruit komt. Het moment van montage en testen is aangebroken. Yaela Amsing is onderdeel van dit subteam en legt in dit interview haarfijn uit hoe het nou eigenlijk is om binnen dit subteam, maar ook binnen Solar Boat Twente te werken. 

Allereerst is het wel leuk voor mensen om te weten wat jouw taken zijn binnen het team.

Ik werk samen met Marjolijn aan het ontwerp en de productie van de elektromotor. Daarbij ben ik contactpersoon voor de meeste bedrijven waar wij als team aandrijving mee samenwerken. Dus naast het technische deel ben ik ook veel bezig met de communicatie en goede samenwerking met bedrijven. Ik ben verantwoordelijk voor het maken van de schroef die de boot uiteindelijk vooruit trekt. Ook werk ik mee aan het ontwerp van een koelsysteem om ervoor te zorgen dat alle elektronische apparaten in de boot niet oververhit raken.

De afgelopen tijd ben ik vooral bezig geweest met het goed laten verlopen van de productie van de elektromotor en schroef. Dit vergt een nauwe samenwerking met de bedrijven die onderdelen voor ons produceren.

Hoe is het om met allemaal bedrijven samen te werken?

Het was vooral in het begin wel heel erg wennen. Je komt erachter dat er soms wat tijd overheen kan gaan voordat er duidelijke afspraken zijn gemaakt. Ik leer er wel heel veel van, het is fijn om te weten hoe het er in de ‘echte wereld’ aan toe gaat. Op de universiteit kun je er namelijk altijd van uitgaan dat je toegang hebt tot de juiste materialen en apparaten, en dat je voldoende tijd hebt om iets te maken. Het is goed om te beseffen dat dat lang niet altijd zo is.

Wat moet er nu nog allemaal gebeuren?

Op dit moment zijn alle ontwerpen al helemaal klaar en zijn de meeste onderdelen uit productie. Ze liggen dus ‘kant en klaar’ in de werkplaats. Waar we nu mee bezig zijn, is die onderdelen tot een werkend geheel brengen. Dat houdt in: zorgen dat alle onderdelen goed op elkaar aansluiten, kleine foutjes die we hebben gemaakt in het ontwerp verbeteren, en alles waterdicht krijgen.

De komende tijd ga ik me vooral bezig houden met (de voorbereiding op) de volgende fase in het proces; de montage. Wanneer we alle onderdelen binnen hebben, moet alles in de boot gemonteerd worden. We moeten hierbij denken aan lijm, tape, lagers, loctite, bouten en moeren, kabels etc.

Een groot deel van het jaar zit er al op, hoe heb je de afgelopen tijd ervaren?

Ik heb de afgelopen tijd ervaren als een hele nieuwe, spannende, leerzame maar vooral leuke periode. We hebben hard gewerkt, hier en daar ook wel een beetje stress gehad, maar omdat we het met z’n allen doen voelt dat juist goed. Het voelt goed omdat we elkaar hebben leren kennen en omdat al dat harde werk niet alleen voor de boot is, maar ook voor elkaar.

Normaal gesproken werk je voornamelijk met mensen van je eigen studie, hoe is het om nu een jaar met allemaal mensen van andere studies samen te werken?

Heel erg leuk! Ook al hebben we allemaal hetzelfde enthousiasme voor dit project, merk ik heel erg dat iedereen op een andere manier heeft aangeleerd om met problemen om te gaan. Waar sommigen bijvoorbeeld het liefst meteen beginnen met bouwen, denken anderen het liever eerst heel uitgebreid uit. Het is fijn om mensen met verschillende favoriete aanpakken in één team te hebben. Zo kunnen we alles goed relativeren en altijd uit meerdere opties kiezen.

Je werkt niet alleen een jaar lang samen met dezelfde mensen, je bent ook een jaar lang met hetzelfde project bezig. Hoe is dat? 

Als je met één project bezig bent, geeft dat je de kans om er helemaal in op te gaan. Je kan er veel tijd aan besteden, wat vaak leidt tot slimme en creatieve oplossingen. Ik vind het heel erg leuk dat we dit project helemaal van het begin tot het einde doen. Van de eerste tekeningen en “hey, misschien is dit wel een leuk idee” tot het uiteindelijke testen en perfectioneren van de boot. Natuurlijk gaan er wel eens dingen mis, en dan heb je er soms even geen zin meer in en wil je het liefst gewoon even wat anders gaan doen. Gelukkig is het grote project van een boot bouwen opgedeeld in veel kleine projecten, waardoor je altijd wel even met iets anders bezig kunt.

We werken nu natuurlijk allemaal zo veel mogelijk thuis, hoe is dat voor jou?

Saai. Het is moeilijk om samen te werken als je niet in dezelfde ruimte bent. Overleggen of iets even door iemand laten checken gaat moeizamer. Het is wel fijn om je eigen ritme te kunnen bepalen, dat helpt voor mij persoonlijk goed voor mijn concentratie. Natuurlijk mis ik de gezellige vrijdagmiddagborrels in de werkplaats wel.

Wat was voor jou een hoogtepunt dit jaar?

Eén van de hoogtepunten tot nu toe was de conceptpresentatie. Dit was voor het team de kans om een mooi evenement te organiseren en al onze ideeën te presenteren. Dit was het eerste moment voor mij dat alles serieus werd. We kregen veel positieve feedback en iedereen was na de presentatie opgelucht en gemotiveerd om alle ontwerpen uit te werken.

Waar kijk je nu het meeste naar uit?

De toekomst van dit jaar is natuurlijk onzeker; we weten niet of en wanneer er races zullen plaatsvinden. Ik hoop heel erg dat we dit jaar mee mogen doen met een race, om aan iedereen te laten zien wat onze boot kan. Ik kijk er ontzettend naar uit om met het team af te reizen naar Monaco, te genieten van de zon en de gezelligheid, en onze boot over het water te zien vliegen.

Wat is het belangrijkste wat je tot nu toe hebt geleerd?

Geduld hebben. Ik heb geleerd dat alles langer duurt dan dat je van tevoren denkt. Samenwerken met veel mensen kost tijd. Jouw idee duidelijk maken kost tijd. De productie van onderdelen plannen kost tijd. En nu we met z’n allen voor onbepaalde tijd thuis zitten, kan iedereen dat geduld goed gebruiken. We willen allemaal dolgraag weer volop aan de slag, maar we moeten eerst wachten en doen wat we kunnen vanaf thuis.

Is er nog iets dat je heel graag kwijt wilt?

Ik hoop dat iedereen gezond is en ik wens iedereen veel succes, sterkte of plezier toe voor de komende tijd.

Previous
Next
Scroll naar top