Interview team draagvleugels

Elke maand vragen we een ander teamlid om zijn of haar ervaringen van dit jaar te delen in een interview. Op deze manier hopen we jullie een beetje een idee te geven van hoe wij zo’n jaar ervaren en hoeveel wij er van leren. Deze maand was de beurt aan Jurriën van team draagvleugels. 

Wat zijn jouw taken binnen team draagvleugels? 

Ik heb me dit jaar bezig gehouden met het ontwerpen van de mechaniek van het draagvleugelsysteem en de keuze van het vleugelprofiel. 

Wat vind jij het leukste aan dit jaar? 

In zo’n jaar gebeurt er een heleboel, het ene moment zit je achter je computer de vleugels te ontwerpen in Solidworks, en het andere moment ben je de vleugels aan het testen bij het MARIN. Deze diversiteit aan taken die je moet vervullen is wat zo’n jaar zo leuk maakt. Ja, je houd je bezig met het ontwerp van één specifiek onderdeel van de boot, maar de vele verschillende taken die hierbij komen kijken had ik aan het begin niet verwacht, wat wel een leuke verrassing was! 

Hoe ervaar jij het om met verschillende bedrijven samen te werken? 

Het is er leuk om te zien hoe enthousiast bedrijven over ons project zijn waardoor ze graag helpen. Ook is het leuk dat je bij sommige bedrijven op bezoek gaat en dat je dan te zien krijgt hoe het er daar aan toe gaat. Een kijkje achter de deuren, die je normaal niet zo snel zou krijgen. 

Wat moet jij de komende tijd nog doen? 

De komende tijd zal vooral in het teken staan van het testen van de draagvleugels, hopelijk werken alle onderdelen zoals ze zouden moeten werken. Een spannende periode dus waarin je er pas echt achter komt of je ontwerpen ook in het echt werken. 

Hoe ervaar jij het werken in deze coronacrisis? 

Ik denk dat mijn mening wel overeenkomt met die van ieder ander als ik zeg dat ik het vrij vervelend vind. Alles verloopt wat langzamer dan je zou willen. De boot was in normale tijden allang af geweest, maar doordat je niet allemaal meer tegelijk kan werken is dit helaas nu niet het geval. 

Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe hebt geleerd?

Het belangrijkste wat ik tot nu toe heb geleerd is om nog beter na te denken over alle problemen die kunnen optreden in het proces. Als je hier van te voren al over nadenkt, kun je deze problemen later voorkomen. Op deze manier bespaar je jezelf heel veel werk. Dit is iets dat ik ook zeker meeneem in mijn dagelijks leven. 

Natuurlijk zijn een heleboel hoogtepunten tot nu toe afgelast, maar wat was tot nu toe een hoogtepunt voor jou?

Mijn hoogtepunt van dit jaar was het testen van de draagvleugels van vorig jaar bij het MARIN. Het MARIN is een groot maritiem onderzoeksinstituut waar veel onderzoek wordt gedaan naar alle krachten die kunnen opspelen in het water, iets waar de maritieme sector dus veel mee te maken heeft. Ondanks dat het niet onze eigen vleugels waren die we daar konden testen, omdat ze destijds nog niet af waren, was het erg gaaf om bij zo’n groot instituut onderzoek te mogen doen. Twee weken lang hebben we daar de vleugels mogen testen in een van hun basins. 

En een dieptepunt?

Een dieptepunt was voor mij het moment waarop tot mij doordrong dat (bijna) alles was afgelast voor dit jaar. De races zijn natuurlijk evenementen waar je het hele jaar naartoe werkt als team, en als je dan te horen krijgt dat het niet doorgaat is dat enorm balen.  

Waar kijk je op dit moment nog het meeste naar uit? 

Op dit moment kijk ik erg uit naar het moment waarop onze boot kan varen en natuurlijk ook vliegen op zonne-energie!

Scroll naar top