Interview team software en elektro

Elke maand interviewen we iemand anders van ons team om jullie een idee te geven hoe wij dit jaar ervaren. Deze maand was het de beurt van Sem, onze software- als elektrotechnicus. Wij trokken hem even achter zijn laptop vandaan om hem de volgende vragen te stellen. 

Natuurlijk snappen we dat je verantwoordelijk bent voor de software en elektronica binnen het team, maar wat houdt dat nou eigenlijk in? 

Zoals je eigenlijk al zegt ben ik dus verantwoordelijk voor het gehele elektronische en software systeem. Ik zorg ervoor dat alle energie wordt binnengehaald, om er dan voor te zorgen dat de energie dan op de juiste manier in de boot wordt verdeeld. Ik houd me verder bezig met de randapparatuur, het uitlezen van data, en het controlesysteem zodat we de data die we hebben kunnen vertalen om vervolgens de vleugels aan te kunnen sturen. Gelukkig mocht ik al het technische af en toe afwisselen met het maken van foto’s, iets wat ik ook graag in mijn vrije tijd doe. 

Al met al een vrij breed takenpakket dus. Wat heb je inmiddels al kunnen doen, en wat moet je nog doen? 

Tot nu toe heb ik er vooral voor gezorgd dat de elektronica in de boot werkt. Voor een varende boot heb je namelijk elektronica nodig en voor een vliegende boot, in ons geval, software. Vanaf nu zal ik me dus meer gaan focussen op de software van de boot. Zodra we kunnen gaan testen valt er namelijk veel te testen aan het controlesysteem. Je begint namelijk met een vrij basic systeem om eerst te kijken of het werkt. En zodra het werkt kan ik het verder gaan uitwerken. Op het gebied van software valt er altijd te verbeteren!

Wat vind jij tot nu toe het leukste aan dit jaar? 

Ik denk toch echt wel het ontmoeten van allemaal leuke, nieuwe mensen die je tijdens je studie waarschijnlijk niet ontmoet had. Daarnaast is het heel gaaf dat je samen ergens naar toe werkt. Je hebt met elkaar de passie om een goed eindresultaat neer te zetten, en ondanks dat iedereen zich in verschillende functies bevindt, heeft iedereen wel hetzelfde doel voor ogen. Ook maak je in principe allemaal hetzelfde mee, iedereen is aan het leren, wat toch een bepaalde band schept. Ik vind het ook erg leuk dat je buiten je functie heel veel leert. Aan het begin van het jaar had ik echt geen idee wat geanodiseerd aluminium was, en nu wel terwijl dat helemaal niks te maken heeft met mijn functie. Eigenlijk zijn er te veel leuke dingen, dus echt een keuze maken kan ik niet. 

Hoe ervaar jij het om met verschillende bedrijven samen te werken?

Leuk! Heel erg leuk om te merken dat het bij alle bedrijven er anders aan toe gaat en dat je op verschillende manieren moet communiceren. Daarnaast zie je ook dat bedrijven heel enthousiast zijn om samen te werken met studenten zoals ons, die werken aan de top van de innovatie. Doordat je met bedrijven samenwerkt kom je soms ook in contact met hele grote bedrijven waar je anders nooit in je leven contact mee had gehad. 

Op dit moment is het voor iedereen even aanpassen gezien de huidige situatie. Hoe ervaar jij het werken in deze coronacrisis?

Dit is helemaal niks voor mij. Voor mij is het leukste aan dit jaar, dat je een gezamenlijk doel hebt, een beetje verdwenen. Er zijn nu tot en met september geen races meer waar we eigenlijk met zijn allen naar toe werkten. Dankzij de technologie van tegenwoordig is gelukkig vanalles mogelijk, en zijn we nog steeds in staat om contact met elkaar te houden wat ook zeker belangrijk is.. En desondanks dat we niet echt meer toewerken naar een race, is het wel mooi om te zien dat iedereen nog steeds gemotiveerd is om de boot werkende te krijgen. 

Wat is het belangrijkste dat je tot nu toe hebt geleerd? 

Eigenlijk is alles wat ik tot nu toe heb geleerd belangrijk, het zijn allemaal dingen die ik tijdens mijn studie nooit geleerd zou hebben. Mijn functie valt eigenlijk buiten mijn kennis, waardoor alles tot nu toe nieuw voor mij was, en ik denk dat ik nog steeds heel veel kan leren op dit gebied. Ik heb vooral heel veel hard skills geleerd, zoals solderen en het gebruik van het softwareprogramma C++, dingen die altijd later nog van pas kunnen komen. 

Hoe was het voor jou om een jaar met allemaal mensen van verschillende studies samen te werken? 

Ik merk dat het niet uitmaakt dat mensen van andere studies komen, maar dat het gaat om verschillende persoonlijkheden. Heel veel mensen denken verschillend en is heel interessant om die verschillen te zien. Dit is heel anders dan bij kortere projecten en kleinere groepen waar je niet zoveel verschillende persoonlijkheden bij elkaar hebt, en je mensen ook minder goed leert kennen. Dit komt waarschijnlijk ook omdat je tijdens dit project veel intensiever met elkaar omgaat. 

Wat was voor jou tot nu toe een hoogtepunt?

Het moment dat de boot eindelijk in onze werkplaats stond en toen ze gewrapped was. Dit heeft in principe vrij weinig te maken met mijn functie en ik heb er in principe ook niks aan bijgedragen, maar dat je eindelijk resultaat ziet is wel heel gaaf. Ik geniet daarnaast ook van die hele kleine doorbraakjes, dat je iets kleins aan de praat krijgt. Kleine dingetjes die je met elkaar kan vieren. Van een motor die werkt tot aan iets heel kleins zoals een sensor kunnen uitlezen. Elk klein stapje brengt je dichter bij het eindresultaat, het langzaam zien vormgeven van wat je in het begin hebt bedacht.

En een dieptepunt? 

Natuurlijk was een dieptepunt dat de onthulling en de races niet door konden gaan door het coronavirus. Ik mocht presenteren tijdens de onthulling, en ik keek er ook enorm naar uit om voor zoveel mensen onze boot te mogen presenteren. Dus voor mijzelf was het nog wel extra balen dat dat niet door kon gaan. Ook al zag ik het van te voren al aankomen. 

Hoe zou jij graag het jaar afsluiten? 

Met elkaar, een biertje en een vliegende boot. Ik hoop dat er nog een moment komt waarop we het echt gezamenlijk kunnen afsluiten, en dat het niet zomaar uitdooft zonder het echt af te sluiten. Dit kan door met het team nog een lange afstand te varen of gewoon met zijn allen bij elkaar te zitten en terug te kijken op een toch wel heel tof jaar.

Scroll naar top